Vierde onderzoek vorming nationale politie
Het verder in werking brengen van de basisteams
Op 1 januari 2015 zijn de basisteams van start gegaan. Deze basisteams voeren de kerntaken van de politie in een bepaald gebied uit: noodhulp, intake en service, handhaving en opsporing. Enkele maanden na de start doen zich knelpunten voor die het verder in werking brengen van deze teams – en daarmee de gebiedsgebonden politiezorg – belemmeren. Binnen de basisteams zijn spanningen. Deze zijn het gevolg van de trage realisatie van de randvoorwaarden en de onzekerheid over de noodzakelijke veranderingen. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie.
Knelpunten
- De traag verlopende personele reorganisatie
- De teamchefs zijn structureel overbelast. Zij hebben een te grote span of control en ervaren een gebrek aan ondersteuning vanuit de bedrijfsvoering. Zij hebben te maken met onduidelijke verwachtingen van hun rol en ondervinden te weinig ondersteuning van een op inhoud sturende tussenlaag (operationeel experts en operationeel specialisten).
- In de vier onderzochte eenheden zijn er te weinig wijkagenten om te voldoen aan de norm van 1 op 5000 inwoners.
- De sturing binnen de basisteams
Het sturingsconcept voor de basisteams is nog niet operationeel. Dit kan pas gebeuren nadat de personele reorganisatie is afgerond en de medewerkers feitelijk op hun functie zijn geplaatst. In de tussentijd kiezen de teams voor pragmatische oplossingen als zich problemen aandienen. Hierdoor ontstaat het risico dat uniformering, een van hoofddoelstellingen van de nationale politie, onder druk komt te staan.
Aanbevelingen
De Inspectie komt tot de volgende aanbevelingen aan de korpschef:
- Heroverweeg het takenpakket van de teamchef, maak daarbij duidelijk welke rol van hem of haar wordt verwacht en bied daarbij de benodigde ondersteuning.
- Onderzoek de mogelijkheid voor het versneld in positie brengen van de operationeel experts en de operationeel specialisten zodat, mede ter ontlasting van de teamchefs, het sturingsmodel binnen de basisteams in werking kan worden gebracht.
- Maak duidelijk op welke punten de basisteams gehouden zijn aan uniformering, op welke punten zij bewegingsvrijheid hebben en wat daarbij de bandbreedte is.
Het inspectierapport 'Vierde onderzoek vorming nationale politie' is door de minister op 31 augustus 2015, samen met de ‘Voortgangsbrief Politie’ en de herijkingsnota ‘Herijking realisatie van de nationale politie’, aan de Tweede Kamer aangeboden.
Publicaties
-
4e onderzoek vorming nationale politie
Vierde onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie in het kader van de vorming van de nationale politie. In deze vierde ...
-
Voortgangsbrief vierde onderzoek politie
Halfjaarlijkse 'voortgangsbrief politie' van minister Van der Steur. De herijking van de realisatie van de nationale politie ...