Plan van aanpak 'Onderzoek naar de kwaliteit van het reclasseringstoezicht' gepubliceerd
Rechters en het Openbaar Ministerie kunnen bijzondere voorwaarden opleggen aan verdachten of veroordeelden (ook wel justitiabelen genoemd). Deze voorwaarden zijn gericht op gedragsverandering van betrokkene, bescherming van de maatschappij en van het slachtoffer in het bijzonder. De reclassering controleert of justitiabelen zich aan de voorwaarden houden en begeleidt hen hierbij. De Inspectie Veiligheid en Justitie start een onderzoek naar de kwaliteit van dit reclasseringstoezicht.
Focus onderzoek
Het reclasseringstoezicht moet kwalitatief op orde zijn. Op die manier wordt de strafrechtelijke beslissing goed ten uitvoer gelegd en levert het een bijdrage aan de veiligheid van de samenleving en gedragsverandering van de justitiabele. De Inspectie VenJ onderzoekt daarom de kwaliteit van het reclasseringstoezicht en de ketensamenwerking die hierbij nodig is.
Betrokken organisaties
De reclassering is uitvoeringsverantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van bijzondere voorwaarden. De reclassering werkt hiervoor samen met meerdere organisaties, waaronder het Openbaar Ministerie, de politie en forensische (poli)klinieken. Het Openbaar Ministerie is de belangrijkste opdrachtgever voor de reclassering en brengt een justitiabele veelal voor de rechter wanneer deze zijn voorwaarden overtreedt. De politie heeft een rol vanuit haar informatiepositie en wanneer een justitiabele een gebiedsverbod heeft. Wanneer een justitiabele verplicht is een behandeling te volgen, werkt de reclassering samen met de betreffende (poli)kliniek. Daarom betrekt de Inspectie deze organisaties bij het onderzoek.
Het plan van aanpak beschrijft de toetspunten van de Inspectie VenJ, de betrokken organisaties en de onderzoeksmethoden.