De Woenselse Poort zet grote stappen in verbetering leefklimaat en werkklimaat

De forensisch psychiatrische kliniek De Woenselse Poort heeft het leefklimaat en werkklimaat voor haar cliënten en medewerkers verbeterd. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o. (IGJ) heeft de kliniek nagenoeg alle acties uit haar actieplan doorgevoerd. In hun afsluitende rapport spreken de Inspecties hun vertrouwen uit in het reeds ingezette verbetertraject en het tot nu toe behaalde resultaat dat perspectief biedt voor een stabiele toekomst van de kliniek. De Inspecties zien naast de positieve ontwikkelingen ook nog aandachtspunten.

Aanleiding voor dit vervolgonderzoek waren het incidentonderzoek dat de IJenV in 2016 uitvoerde en de diverse onderzoeken van de IGJ. Hieruit bleek sprake van een onveilig leefklimaat en werkklimaat in de kliniek. Op verzoek van de Inspecties stelde de kliniek een actieplan op om verbeteringen tot stand te brengen. Gedurende 2017 monitorden de Inspecties gezamenlijk dit plan en brachten hierover voortgangsrapportages uit.1)

Verbeteringen leefklimaat en werkklimaat

In het vandaag verschenen onderzoek constateren de Inspecties dat de kliniek verschillende verbeteringen heeft doorgevoerd om het leefklimaat en werkklimaat binnen de kliniek te verbeteren. Onder andere de aanstelling van teamleiders zorgt voor een betere aansturing van medewerkers waardoor er meer duidelijkheid en voorspelbaarheid in de organisatie is gekomen. Daarnaast is de personele bezetting beter op orde en is er meer aandacht voor de (aanspreek)cultuur. Medewerkers weten hierdoor elkaar beter te vinden. Verder worden medewerkers beter ondersteund in de omgang met cliënten met een verslavingsprobleem en zijn veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

Ontwikkelpunten

De Inspecties constateren ook aandachtspunten voor de kliniek. Zo dient de leiding te investeren in het verder ontwikkelen van de forensische scherpte (alertheid van medewerkers op mogelijke (delict)risico’s) en handelingsverlegenheid bij medewerkers voorkomen. Ook moet de kliniek werken aan het terugdringen van de administratieve werkdruk voor medewerkers zodat zij meer tijd hebben voor hun cliënten. Ten slotte dient de kliniek aandacht te hebben en houden voor de verdere ontwikkeling van een open cultuur zodat medewerkers zich veilig voelen om zaken te bespreken en elkaar aan te spreken.

De Inspecties constateren dat De Woenselse Poort nieuwe forensische huisregels heeft opgesteld om beter aan te kunnen sluiten op de verschillende doelgroepen. Voor invoering hiervan is zij afhankelijk van nieuwe wetgeving. De ministeries van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben een aanpassing in de wettelijke regeling in voorbereiding.


1) Hiertoe brachten de Inspecties gedurende 2017 meerdere bezoeken aan De Woenselse Poort. In februari, april, juni en september bezochten de Inspecties De Woenselse Poort en publiceerden tussentijds hun bevindingen hierover.

Hoofdingang De Woenselse Poort