Inspectie JenV onderzoekt gebruik van algoritmes bij de reclassering
De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt of de drie reclasseringsorganisaties (Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering GGZ en Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering) op een verantwoorde manier gebruik maken van algoritmes. De inspectie kijkt naar zowel het ontwikkelen als het inzetten van algoritmes. Uit vooronderzoek blijkt dat juist deze reclasseringsorganisaties gebruik maken van algoritmes die grote gevolgen kunnen hebben voor mensen.
De Inspectie JenV ziet dat overheidsorganisaties steeds vaker gebruik maken van data en algoritmes in hun taakuitvoering. Het gebruik van algoritmes kunnen grote consequenties hebben voor mensen. De inspectie vindt het dus belangrijk dat algoritmes verantwoord worden gebruikt.
Algoritmes bieden kansen om processen te automatiseren en efficiƫnter in te richten en geven de mogelijkheid om meer en betere inzichten te verwerven uit beschikbare data.
Wanneer algoritmes niet goed functioneren dan kan de impact groot zijn, op zowel mensen als op de organisatie zelf. Zo geven algoritmes niet altijd de juiste voorspellingen, lijden ze soms aan een gebrek aan transparantie, worden ze niet altijd correct toegepast en het gebruik in de praktijk sluit niet altijd aan bij de wijze waarop de algoritmes zijn getraind.
De Inspectie JenV houdt toezicht op het domein van Justitie en Veiligheid (JenV) en Asiel en Migratie (AenM). In het meerjarenperspectief 2025-2028 staat dat de inspectie specifiek aandacht heeft voor het thema digitalisering en dat de inspectie expliciet oog heeft voor mensen in kwetsbare positie. De Inspectie JenV ziet dat overheidsorganisaties steeds vaker gebruik maken van data en algoritmes in hun taakuitvoering. Het gebruik van algoritmes heeft mogelijk gevolgen heeft voor mensen in een kwetsbare positie.