Risico’s op discriminatie in de jeugdbeschermingsketen

De Inspectie Justitie en Veiligheid ziet risico’s op discriminatie binnen de jeugdbescherming. Organisaties in deze keten zijn zich ervan bewust dat alle gezinnen gelijk zijn en dus recht hebben op gelijke behandeling. Toch moeten ze aan de slag om risico’s op ongelijke behandeling van gezinnen te voorkomen. 

Zo is schriftelijke communicatie van de jeugdbeschermingsketen niet altijd toegankelijk voor gezinnen. Ook kunnen vooroordelen en stigma’s over een gezin blijven bestaan als die er eenmaal zijn. Een vooroordeel of stigma over bijvoorbeeld de wijk waar een gezin woont, de sociale klasse waartoe zij behoort of een armoede kan de hele keten terugkomen. Tot slot ziet de Inspectie JenV dat ouders mogelijk een drempel ervaren om eventuele discriminatie aan te kaarten.

Volgens de Inspectie JenV krijgen discriminatie en gelijke behandeling nog te weinig aandacht in de organisaties. Zo ontbreekt het aan specifieke instructies hoe medewerkers om moeten gaan met ouders die discriminatie ervaren. Trainingen over dit thema zijn vaak nog vrijblijvend. Daarnaast sluit het aanbod van passende hulp niet altijd aan op de behoefte van gezinnen met een migratieachtergrond, blijkt uit inspectieonderzoek.

De overheid – en daarmee de jeugdbeschermingsketen – heeft de wettelijke plicht om te zorgen voor gelijke behandeling van alle gezinnen en om discriminatie te voorkomen. Dit is belangrijk vanaf het eerste contact van een gezin met een gemeentelijk (wijk)team of Veilig Thuis én gedurende het vervolg in de jeugdbeschermingsketen. Het inspectieonderzoek heeft diverse risico’s blootgelegd die mogelijk een ongewenst effect hebben richting de gezinnen. De Inspectie JenV vindt het belangrijk dat alle organisaties in de jeugdbeschermingsketen zich blijven inzetten om ervoor te zorgen dat het recht op gelijke behandeling van kinderen en ouders altijd voorop staat.  

De Inspectie JenV roept daarom de staatssecretaris Rechtsbescherming op om samen met alle organisaties in de jeugdbeschermingsketen te komen tot maatregelen. Hiervoor is in ieder geval voldoende kennis onder alle medewerkers nodig over discriminatie en gelijke behandeling. Ook is het belangrijk dat de organisaties regelmatig hun eigen handelen onder de loep nemen en daarmee snel risico’s op discriminatie onderkennen. 

Het onderzoek is een vervolg op het eerdere inspectierapport Kind van de rekening.

Drie jongeren fietsen naast elkaar midden op de weg in een straat met woonhuizen.
Beeld: ©Inspectie JenV