Good practice verlengd lokaal bestuur: samenwerking tussen de Veiligheidsregio Brabant-Noord en gemeenteraden
‘Zoek vanuit de veiligheidsregio’s gemeentesecretarissen op voor het ontwikkelen van verlengd lokaal bestuur.’ Deze oproep deed gemeentesecretaris Irma Woestenberg van de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Aanleiding was haar ervaring hiermee binnen de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Terugblikkend op een samenwerkingsverband van acht jaar heeft Woestenberg het over ‘een constructieve samenwerking vanuit verbinding’.
Organisatie van het samenwerkingsverband
Het samenwerkingsverband kwam niet zonder slag of stoot tot stand. In Brabant-Noord is er ambtelijk én bestuurlijk veel energie gestopt in verlengd lokaal bestuur. De coördinerend burgemeester voor verlengd lokaal bestuur zorgt hierbij voor de aansturing. Met zijn gemeentesecretaris heeft hij een aanjagende functie. Per regeling zijn er drie zogenaamde adoptieambtenaren. Zij kijken kritisch mee en adviseren de 19 deelnemende gemeenten. Een vijftallenoverleg brengt gemeentesecretarissen bij elkaar voor het oplossen van beleidsmatige vraagstukken. Woestenberg noemt het een samenwerkingsverband dat vertrouwen vereist: ‘Je representeert 19 gemeenten zonder mandaat. Als je iets doet waarop deelnemers tegen zijn, word je teruggefloten. Door pro-actief te verbinden gaat het goed en houd je draagvlak.‘
Voorbeeld: regionalisering van de brandweer
De regionalisering van de brandweer was een van de onderwerpen waarbij het samenwerkingsverband voor verlengd lokaal bestuur zijn waarde bewees. Succesfactoren in het iteratieve proces waren:
- Ambtelijke voorbereiding, die voor draagvlak en een makkelijker bestuurlijk vervolg zorgde.
- (Uit)wisseling van een mix van belangen en optieken, die gemeenteraden en veiligheidsraden bij elkaar bracht.
- Afstemming van verwachtingspatronen en ‘elkaars taal’.
Kortom: contact, openheid/transparantie en aansluiting lijken sleutelwoorden voor succesvol verlengd lokaal bestuur.