Inspecties: FPA Utrecht gaat vooruit maar werk is nog niet gedaan

De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn voorzichtig optimistisch over de voortgang van de verbeteringen bij de forensisch psychiatrische afdeling (FPA) Utrecht. Zij waarderen haar inzet. Tegelijk wijzen zij erop dat het werk nog niet is gedaan. Dit staat in de beoordeling van de inspecties over de tweede voortgangsrapportage die FPA Utrecht heeft gemaakt.

Volgens de inspecties heeft de FPA haar personeelsbestand kwantitatief grotendeels op orde; de teams zijn nagenoeg volledig bezet. Zij zet al verschillende acties in om de kwaliteit van de teams te verhogen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is versterken van de onderlinge band, aldus de inspecties. 

De veiligheid in de FPA is verbeterd door bijvoorbeeld meer controles op drugsbezit van patiënten, melden medewerkers en de cliëntenraad aan de inspecties. Het behandelaanbod is uitgebreid en er zijn verslavingsexperts aangesteld. Binnen de kliniek zijn minder agressie-incidenten gerapporteerd die te maken hadden met middelengebruik. 

De buurtcoaches en de beveiligers die zijn ingezet, zorgen dat medewerkers en patiënten zich veiliger voelen op het terrein rondom de FPA. 
De burgemeester van Zeist, het OM en de politie overleggen samen met de FPA over bijvoorbeeld de aanpak van incidenten en klachten van omwonenden.

Verbeterplan

De FPA moest een verbeterplan opstellen nadat patiënt Michael P. in oktober vorig jaar werd opgepakt voor het doden van Anne Faber. De rechtbank heeft hem hiervoor veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en tbs. Michael P. is hiertegen in hoger beroep gegaan.
Het verbeterplan richt zich op personele bezetting en veilige werkomgeving, verslavingsproblematiek, beveiliging en geïntensiveerde surveillance.

Rapporteren

FPA Utrecht moet elke vier maanden aan de inspecties rapporteren hoe het staat met de verbetermaatregelen. De inspecties beoordelen deze rapportage onder meer door bezoeken aan de kliniek en gesprekken met medewerkers, patiënten en de lokale veiligheidsdriehoek (burgemeester, OM en politie). 

De volgende rapportage moet 1 februari 2019 bij de inspecties zijn. Aan de hand daarvan besluiten ze of het intensievere toezicht blijft voortduren of kan worden opgeheven. 

Update 28 maart 2019:
De inspecties hebben de 3e voortgangsrapportage beoordeeld en geven hun oordeel in onderstaande brief 'Terugkoppeling 3e voortgangsrapportage FPA Utrecht'.
Zie ook het nieuwsbericht 'Detentieverloop Michael P.: Risico’s voor samenleving onvoldoende ingeschat'.

""
Beeld: Inspectie Justitie en Veiligheid