Inspectie Justitie en Veiligheid stelt nieuw Meerjarenperspectief 2025-2028 vast
“Toezicht, omdat rechtvaardigheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn.” Dat is het motto van de Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV). In het Meerjarenperspectief 2025-2028 staat hoe de Inspectie vanuit dit motto de komende jaren richting geeft aan het toezicht. Zij legt de komende vier jaar onder meer accenten op mensen in kwetsbare posities en heeft oog voor de weerbaarheid van de samenleving.
Mensen in kwetsbare positie
Het werk van organisaties in het domein van Justitie en Veiligheid en Asiel en Migratie grijpt vaak stevig in op het leven van de mensen die met deze organisaties te maken hebben. “Vaak zitten mensen al in een afhankelijke positie zodra zij te maken krijgen met een organisatie waar we toezicht op houden. Als je aangifte doet bij de politie, kinderen die op de wachtlijst staan voor jeugdbescherming, als je wegens een openstaande schuld te maken krijgt met een incassodienstverlener. We vinden het belangrijk om ook op zoek te gaan naar de stemmen die zich niet (snel) laten horen. Want het kan zijn dat alle organisaties (in de keten) doen wat ze moeten doen en dat het toch ernstig mis gaat.” zegt inspecteur-generaal Esther de Kleuver van de Inspectie JenV.
Weerbare samenleving
De Inspectie JenV ziet verder dat de risico’s die op onze samenleving afkomen steeds groter, langduriger, complexer en met elkaar verweven zijn. Zoals bijvoorbeeld cyberdreigingen, internationale conflicten of de verwevenheid van onder- en bovenwereld bij de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Zij vindt het belangrijk dat de organisaties in het domein van Justitie en Veiligheid en Asiel en Migratie zich bewust zijn van die risico’s en dat zij hiermee rekening houden in hun taakuitvoering.
Digitalisering
De komende jaren heeft de Inspectie JenV ook aandacht voor digitalisering. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en raken alle organisaties waar we toezicht op houden. Dit vraagt een bepaalde mate van wendbaarheid van deze organisaties. Zo vraagt de toename van cybercriminaliteit aanpassingen in de opsporingsstrategie bij de politie. Digitalisering biedt ook mogelijkheden voor innovaties die de uitvoering versimpelen of versnellen. Denk aan een slachtoffer van stalking die via communicatie tussen een gps (die het slachtoffer draagt) en een enkelband (die de dader draagt) een bericht krijgt als de dader in de buurt is.
Werkveld Inspectie JenV
De Inspectie JenV houdt toezicht op organisaties in het werkveld van Justitie en Veiligheid en Asiel en Migratie. De Inspectie JenV kijkt hoe organisaties zoals politie, kinderbescherming, gevangenissen, Justitiële Jeugdinrichtingen, incassodienstverleners en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers zich inspannen voor een rechtvaardige en veilige samenleving. De Inspectie JenV onderzoekt of de organisaties of marktpartijen wet- en regelgeving naleven naar het (maatschappelijke) effect van de taakuitvoering.
De Inspectie JenV gebruikt het Meerjarenperspectief als basis voor haar werkprogramma’s waarin zij jaarlijks aangeeft wat haar concrete toezichtactiviteiten zijn.
Publicaties
-
Meerjarenperspectief 2025 - 2028 Inspectie JenV
In dit Meerjarenperspectief beschrijft de Inspectie Justitie en Veiligheid de richting en de focus van haar toezicht voor 2025 ...
-
Samenvatting Meerjarenperspectief 2025 - 2028 Inspectie JenV
Dit is de samenvatting van het Meerjarenperspectief 2025-2028 van de Inspectie Justitie en Veiligheid in één pagina.
-
Werkprogramma 2025 Inspectie Justitie en Veiligheid
In de jaarlijkse werkprogramma’s geeft de Inspectie aan hoe zij de thema’s uit haar Meerjarenperspectief 2025-2028 nader ...