Lopende onderzoeken

Op deze pagina vindt u de verdiepende onderzoeken die de Inspectie Justitie en Veiligheid uitvoert. Meer informatie over de verschillende vormen van toezicht door de inspectie, vindt u op de pagina Toezicht door de inspectie.

Jeugd

  • Onderzoek zorg calamiteit mishandeling meisje (10) Vlaardingen 
    De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek naar de geleverde kwaliteit en veiligheid van de zorg rond een meisje (10) tijdens haar verblijf in een pleeggezin. De IGJ ontving deze week een calamiteitmelding van de zorgorganisaties die bij het meisje betrokken zijn. Zij is zwaargewond en opgenomen in het ziekenhuis.  De IGJ doet het onderzoek samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid. Ook de Onderwijsinspectie wordt bij het onderzoek betrokken. 

Nationale veiligheid/Security

  • Onderzoek grootschalig en specialistisch brandweer optreden
    Incidenten als grote branden, hoogwater en overstromingen zullen steeds vaker voorkomen. Daarnaast groeit ook de impact. Oorzaken zijn onder meer klimaatverandering, de energietransitie en maatschappelijke ontwikkelingen zoals de toename van hoogbouw. De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) onderzoekt in hoeverre de brandweer is voorbereid op de bestrijding van zulke complexe incidenten.

Politie

  • Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt de rellen in Amsterdam
    De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft besloten onderzoek te doen naar de gebeurtenissen in Amsterdam rondom de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Voor en na afloop van de wedstrijd waren er ongeregeldheden in de stad. 
  • Onderzoek naar lokale opsporing door basisteams
    De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt hoe basisteams van de politie de lokale opsporing aanpakken. Uit een oriëntatie van de Inspectie JenV op dit onderwerp bleek dat het risico bestaat dat de kennis en vaardigheden van deze teams hiervoor soms tekortschieten. 
  • Politieoptreden bij demonstraties: onderzoek naar verwachtingen versus praktijk 
    De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken wat van de politie bij demonstraties wordt verwacht en in hoeverre de politie aan die verwachtingen kan voldoen. De Inspectie JenV wil hiermee aangeven of de politie dit werk in de toekomst goed kan blijven uitvoeren en wat daar voor nodig is.  

Cybersecurity

  • Onderzoek gebruik van algoritmes bij de reclassering 
    De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt of de drie reclasseringsorganisaties (Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering GGZ en Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering) op een verantwoorde manier gebruik maken van algoritmes. De inspectie kijkt naar zowel het ontwikkelen als het inzetten van algoritmes. Uitvooronderzoek blijkt dat juist deze reclasseringsorganisaties gebruik maken van algoritmes die grote gevolgen kunnen hebben voor mensen.

Sanctietoepassing

  • Onderzoek naar reclasseringstoezicht op dragers van enkelband
    De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt hoe de reclassering toezicht houdt op verdachten en veroordeelden die een enkelband moeten dragen. Zij kijkt ook hoe de reclassering adviseert over het wel of niet dragen van een enkelband.
  • Onderzoek naar handelwijze justitiële organisaties steekincident Erasmusbrug
    De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken hoe justitiële organisaties hebben gehandeld die betrokken waren bij onder meer de begeleiding en behandeling van Ayoub M. Hij wordt ervan verdacht met messen te hebben ingestoken op mensen. Hierbij is iemand gewond geraakt en één persoon overleden. Het incident vond plaats op donderdagavond 19 september 2024 op de Erasmusbrug in Rotterdam.

Security

TSD

  • Onderzoek naar inburgering vanuit de asielopvang
    De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat samen met andere inspecties onderzoek doen naar de inburgering van asielzoekers met een verblijfstatus. Als asielzoekers een verblijfsstatus krijgen, oftewel statushouders zijn, moeten zij volgens de nieuwe Inburgeringswet van 2022 inburgeren. Een van de uitgangspunten van de wet is de ‘tijdige start’. Het idee is dat nieuwkomers vanaf het begin meedoen in Nederland om zo integratie te stimuleren. Gemeenten moeten statushouders hierin begeleiden.